Resumé STCC-säsongen 2015

12036962_537795123042525_1624426967168733990_n

Så här några dagar före kommande Jul och Nyårs-helg gör vi en sammanfattning och siar lite om framtiden.

 

Försäsongen 2015

 • Arbetet med att knyta kontakter löpte på bra. Alla Eriks trogna partners ställer upp och gör det möjligt att underteckna ett avtal med WestCoast Racing om körning ytterligare en säsong i STCC, avtalet undertecknas i april månad.
 • Erik kör en BMW SR som drivs av WCR med Sportpromotion/Greger Pettersson som anmälare.
 • Vianor fortsatte som huvudsamarbetspartner, samma design ”Vianor Bilen” som 2014.
 • Eriks målsättning inför säsongen är en 5:e plats i tabellen när säsongen är över.

 

Vad hände under STCC-säsongen 2015?

 

 • Deltävling 1 Skövde Flygplats: En godkänd 7:e plats i första heatet / Sammanstötning med Carl Philip i det 2:a heatet och både Erik och Prinsen fick bryta heatet.
 • Deltävling 2 Anderstorp Raceway: Redan på första varvet i första heatet tvingas Erik bryta med motor haveri / vevaxel brott / WCR lyckas ej få ut Eriks bil till start i andra heatet. Erik skulle startat i pole.
 • Deltävling 3 Kvällsrace Mantorp Park: Erik blir 9:a i första heatet / står i pole i andra heatet ligger 3:a när han blir påkörd av Göransson och får bryta heatet.
 • Deltävling 4 Västkustloppet Falkenberg: En lyckad tävlingshelg med en 7:e plats i första heatet och en 6:e plats i andra heatet
 • Deltävling 5 Kanonloppet Karlskoga: Bryter första heatet efter en sammanstötning med Kevin Arbol och avslutar med en 9:e plats i andra heatet.
 • Deltävling 6 Solvalla Stockholm: Blir 8:a i första heatet  / står i pole i andra heatet då växellådan rasar i starten
 • Deltävling 7 Kvällsposten Newsrace. Knutstorp: Första heatet Erik blir påkörd av Fredrik Larsson och tvingas bryta heatet redan på första varvet. Därefter en bra avslutning på säsongen med en 5:e plats i sista heatet.

 

Sammanfattning

Man kan inte säga att det var en lyckad säsong..

Målsättningen var som sagt att komma bland de fem första och detta lyckades inte. Det finns många orsaker till varför det blev så, bla. tekniska problem och påkörningar samt även egna misstag.

Men det finns naturligtvis ljuspunkter under säsongen bla att Erik uppfyllt sitt mål att komma till Q2 vilket har hänt vid 2 tävlingar under säsongen.

Att få avsluta säsongen på Ring Knutstorp med bra fart i bilen och en 5:e plats i sista heatet kändes bra säger Erik.

Eriks mekaniker från WestCoast Racing har gjort ett bra jobb under säsongen med dom förutsättningar dom haft.

Samarbetet med WCR:s ingenjörer har också funkat bra, särskilt bra samarbete har Erik haft med Gunnar Maas från Tyskland.

 

Vad hände då runt och mellan tävlingarna under året?

Satsningen på Erik Backstage har som vanligt uppskattats av alla våra samarbetspartners och det har varit ca 40-75 gäster vid varje tävling, det nya tältet och riktigt god mat från Saltes Catering gjorde att eventet lyfte ytterligare.

Ett annat uppskattat projekt är Eriks supporterbuss där Eriks gäster haft förmånen att kostnadsfritt få åka med i Karl Everts Busstourings fina bussar till de flesta tävlingar.

Eriks Banevent ”On Track” i början på september på Kinnekulle i samarbete med goda vännen Marcus Fasth är ett årligt återkommande event som är mycket uppskattat så även i år, det var många glada miner under dagen med egna turer och medåkning med Erik runt banan i strålande väder.

Som avslutning på årets säsong bjöd Erik sina samarbetspartners på en heldag med bussresa ner till Halmstad för besök hos Greger Pettersson och hans företag Sportpromotion. Greger visade runt och berättade om sin racingkarriär och deltagarna fick se alla hans fina tävlingsbilar. Dagen avslutades i Jonssons verkstad med mat och trevligt mingel. Ett mycket uppskattat event.

För dom som inte fått nog av motorsport så kunde Eriks partners njuta av Eriks backstage även under Novemberkåsan sista helgen i november. Vi ställde upp vår trailer vid målet SS3 och där var det många gäster som värmde sig under dagen och natten mellan varven i skogen.

 

Vad händer då bakom kulisserna inför nästa säsong?

Målsättningen är att fortsätta köra i STCC. Men frågan är var skall Erik hitta en plats att köra?

West Coast Racing meddelade under december att man kommer att driva 2 st Volvo bilar åt Cyan Racing, förarna blir Carl Philip och Robert Dahlgren som förra året körde V8 Supercar i Australien med Volvo Polestar.

Så detta innebär att WCR inte driver några BMW bilar i STCC 2016.

Vad återstår då? Ja vi vet i dagsläget inte vilka team som kommer att köra nästa år. STCC-ledningen säger att flera nya bilmärken och team är på väg in, men i dagsläget är det bara klart med 2 Volvo bilar och en Dacia, i övrigt inget bekräftat.

Ett alternativ är att driva en bil i ett eget team, vi har varit nere hos Greger Pettersson och diskuterat ett upplägg och vi har fått ett mycket fördelaktigt förslag till hyra av en BMW SR bil säsongen 2016 och 2017. En budget finns framme och detta är ett alternativ som skulle passa Erik bra, lite tillbaka till åren med Porsche med lokala mekaniker mm.

En annan fråga man får ställa sig är hur länge kommer nuvarande reglemente att köras i STCC man pratar om nytt reglemente till 2018. Inget bestämt så det kan bli redan 2017?, man svävar lite på målet här i STCC ledningen.

Troligtvis kommer man att införa TCR reglementet som är ett standardvagns reglemente där man kör med turbomotorer på ca 300 hk.

 

Tufft jobb inför säsongen 2016

Just nu står Erik utan en huvudsamarbetspartner då Vianor, Sverige meddelat att man efter många lyckade år nu söker nya vägar för sina kundevent och att man kommer att göra ett uppehåll i sin satsning ihop med Erik i STCC.

Så det är ett digert arbete som står framför Erik och hans team. Många frågor skall besvaras och många beslut att fattas framöver.

Vet ni något företag som kan vara intresserat av att gå in som huvudpartner så hör gärna av er.

Vem tar över ”Vianor Bilen” nästa år ?

 

Samtidigt är det lika viktigt som tidigare att Erik får med sig sina trogna både stora och små samarbetspartners in i en oviss framtid. Vi har en spännande tid framför oss och vi återkommer med information så fort frågetecknen inför 2016 klarnar.

 

Erik:
Jag vill tacka alla mina partners för att ni samarbetar med mig och gör allt detta möjligt och nu önskar er och era familjer en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År !